marți, 13 aprilie 2021

XBox a învățat să-și vândă consolele ca pe smartphone-uri și are succes

 Lansarea noii serii de console Xbox a fost diferită de orice altă lansare a consolelor din istoria industriei, scrie Washington Post, mai ales pentru că noile console Microsoft sunt atât de asemănătoare cu cele vechi.

 Sursa citată scrie, într-un articol intitulat „Xbox aînvățat să-și vândă consolele ca pe smartphone-uri”, că noile modele Xbox sunt practic îmbunătățiri ale versiunilor precedente și nu o experiență nouă: „Oricine are norocul să achiziționeze consolele Seria X sau S, va vedea că experiența utilizatorului este aproape exact aceeași cu vechea Xbox. 

La fel ca trecerea la un iPhone nou, nu este nevoie să păstrați versiunea mai veche atunci când noul model este același lucru și mai mult decât atât. Apoi, când Microsoft a anunțat prețurile consolelor, compania a anunțat, de asemenea, un plan de plată pentru noile console, din nou, la fel ca modul în care s-ar plăti un nou smartphone”. Această strategie de plan de plată cu acces integral a funcționat pentru T-Mobile, care aproape abandonase piața telefoanelor mobile înainte de a iniția o schimbare dramatică în 2012, devenind în cele din urmă un jucător important în domeniu. Așadar, nu este o surpriză faptul că Microsoft a angajat-o pe Sarah Bond, care a avut mai multe funcții importante și un rol decisiv în strategia câștigătoare a T-Mobile, crescând baza de abonați cu zeci de milioane de clienți. Acum, în calitate de vicepreședinte corporativ al ecosistemului de jocuri de la Microsoft, vede multe similitudini și multe diferențe cheie.

 Bond a spus că „planul de instalare a echipamentelor” T-Mobile a deschis dramatic porțile pentru compania de telecomunicații și speră la o creștere similară a spațiului consolelor odată cu reducerea barierelor de preț. Prin deschiderea mai multor uși în ecosistemul Xbox, compania își poate valorifica mai bine baza de jucători prin serviciile sale de abonament.

 Xbox oferă în prezent un pachet „All-Access” care include un abonament la serviciile sale online, precum și popularul Xbox Game Pass, serviciul asemănător Netflix care oferă o mulțime de titluri pentru descărcare, cât timp durează abonamentul. Aceasta este similaritatea cu domeniul telefoniei mobile, dar nu este chiar identic.

 „Cea mai mare diferență acum este că rulăm o platformă”, spune Bond pentru The Washington Post. „Deci tot ceea ce facem este să îl punem pe jucător în centru, dar dorim, de asemenea, să ne asigurăm că creăm mai multe oportunități pentru ca dezvoltatorii noștri să aibă succes. Modul în care l-am abordat a fost într-adevăr diferit prin conectarea abonamentului la magazinul nostru, astfel încât acestea să fie complet conectate. Dacă ne comparați cu Netflix, dacă doriți să cumpărați o emisiune de pe Netflix, cum o faceți?"

 O parte din rularea unui serviciu bazat pe abonați nu este doar crearea unui public de milioane, ci menținerea acestora ca abonați. Bond spune că de aceea Xbox oferă o strategie multiplatformă, precum și două versiuni diferite ale noii Xbox. Microsoft a anunțat că Xbox Game Pass a trecut de 15 milioane de abonați pe lună, iar acest număr este de așteptat să crească pe măsură ce mai mulți oameni obțin noile console Xbox sau primesc serviciul de streaming Xbox Game Pass pentru telefoanele Android, unde utilizatorii pot juca aproape aceeași bibliotecă de jocuri transmise prin intermediul unei aplicații mobile.

 „Conținutul, comunitatea și cloud-ul vor fi cele trei lucruri care se reunesc în generația următoare”, a spus Bond. „Când te uiți la comportamentul unui jucător, oamenii vor să-și poată juca jocurile oriunde doresc, iar tu vrei să te poți juca cu prietenii oricând”.

 CEO-ul Xbox, Phil Spencer, a declarat că, pe termen lung, se așteaptă ca versiunea mai mică a consolei, din seria 300 S, să depășească performanța fratelui său mai mare, din seria X. Deocamdată, „early adopters” păreau să se fi dus oricum spre consola mai puternică. Acest lucru nu îl surprinde pe Bond, care a văzut un comportament similar cu smartphone-urile:

 „Când am lansat iPhone-ul la T-Mobile, am văzut că oamenii s-au orientat aproape imediat pe cel mai mare iPhone pe care l-au putut obține, deoarece a fost brusc accesibil. Este destul de evident pentru noi acum, dar în acel moment am fost uimiți!"